Фенел на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Фенел на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
12 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
52 мин.
Порции
4
"Ароматен печен фенел - идеален за леко основно ястие или пък за гарнитура към месо и риба"

Необходими Продукти

  • фенел - 4 по - големи глави
  • чесън - 1 глава (може и повече)
  • мащерка - 5 - 6 клонки, прясна или сушена
  • лимон - 1/2 бр.
  • бяло вино - 150 - 200 мл
  • зехтин - 50 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Ако не сте любители на анасоновия аромат на фенела, опитайте да го изпечете на фурна и ще останете изненадани как след термичната обработка той се губи и вкусът му става по-мек и неустоим. В комбинация с чесън, бяло вино и лимон хармонията от вкусове е още по- прекрасна.

Почистете фенела от външния му пласт, измийте, срежете краищата и нарежете надлъжно на четвъртини.

Отделете скилидките чесън от главата, махнете най- външната им обвивка без да ги белите напълно, после ги смачкайте с длан, оказвайки натиск върху кухненската дъска.

Бланширайте фенела за около 8-10 минути в подсолена вряща вода. Извадете го с решетъчна лъжица и поставете на един пласт в добре намазнена със зехтин тавичка.

Между четвъртинките фенел сложете смачканите слилидки чесън и мащерката. Залейте със сока на един лимон, бяло вино, зехтин и малко водичка. Накрая посолете.

Печете в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар, след това обърнете зеленчука и допечете за кратко и от другата страна. Ако течността е извряла, си наливайте по малко вода, внимавайки фенела да не остане сух, но пък и не трябва да плува в течност.

Когато хване загар е готов. Накрая аз увеличавам фурната до 200 градуса.

Поднесете печения фенел топъл или леко изстинал. Чудно вкусен да се хапва самостоятелно или като гарнитура за риба или месо.

Фенелът на фурна е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: