Начин на приготвяне
Ако не сте любители на анасоновия аромат на фенела, опитайте да го изпечете на фурна и ще останете изненадани как след термичната обработка той се губи и вкусът му става по-мек и неустоим. В комбинация с чесън, бяло вино и лимон хармонията от вкусове е още по- прекрасна.
Почистете фенела от външния му пласт, измийте, срежете краищата и нарежете надлъжно на четвъртини.
Отделете скилидките чесън от главата, махнете най- външната им обвивка без да ги белите напълно, после ги смачкайте с длан, оказвайки натиск върху кухненската дъска.
Бланширайте фенела за около 8-10 минути в подсолена вряща вода. Извадете го с решетъчна лъжица и поставете на един пласт в добре намазнена със зехтин тавичка.
Между четвъртинките фенел сложете смачканите слилидки чесън и мащерката. Залейте със сока на един лимон, бяло вино, зехтин и малко водичка. Накрая посолете.
Печете в загрята на 180 градуса фурна до приятен загар, след това обърнете зеленчука и допечете за кратко и от другата страна. Ако течността е извряла, си наливайте по малко вода, внимавайки фенела да не остане сух, но пък и не трябва да плува в течност.
Когато хване загар е готов. Накрая аз увеличавам фурната до 200 градуса.
Поднесете печения фенел топъл или леко изстинал. Чудно вкусен да се хапва самостоятелно или като гарнитура за риба или месо.
Фенелът на фурна е много вкусен.