Начин на приготвяне
Чесънът се обелва и счуква в хаванче, а пресните ментови листа се кълцат на много ситно. Слагат се при млякото и заквасената сметана.
Добавя се лимонов сок, черен пипер и сол и хубаво се разбърква на гладък млечен сос.
Краставиците се почистват и режат на много фини, полупрозрачни кръгчета (може да не се белят, ако са био), а фенелът се измива хубаво и се реже на тънки ивици.
Зеленчуците се слагат при млечната смес и леко се разбъркват. Друг вариант е да се залеят със соса директно в салатиерата или отделни чинии.
Млечната салата се украсява със зелени стръкчета от фенела (копър) и ментови листа.
Може да се наложи доовкусяване поради това, че щом се добавят зеленчуците, предимно краставицата пуска малко вода и може да се нуждае от още сол, лимон или чесън.
Добър апетит!
Турската млечна салата с фенел е чудна!