Gotvach.bg»Рецепти»Салати»Млечна Салата»Турска млечна салата с фенел

Турска млечна салата с фенел

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Турска млечна салата с фенел
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
03/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
2
"За тази турска млечна салата овкусяването играе главна роля, затова не го подценявайте"

Необходими Продукти

  • кисело мляко - 250 г гъсто, пълномаслено
  • заквасена сметана - 150 г
  • краставици - 400 г
  • фенел - 150 г корен и няколко стръкчета от листата за украса
  • мента - 20 г или 5 - 6 стръка, пресни листа
  • сол - 1 ч.л. или на вкус
  • лимони - 1/2 сока (30 мл)
  • чесън - 2 скилидки
  • черен пипер - 2 щипки, прясно смлян (фино)
  • зехтин - 2 - 3 струйки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чесънът се обелва и счуква в хаванче, а пресните ментови листа се кълцат на много ситно. Слагат се при млякото и заквасената сметана.

Добавя се лимонов сок, черен пипер и сол и хубаво се разбърква на гладък млечен сос.

Краставиците се почистват и режат на много фини, полупрозрачни кръгчета (може да не се белят, ако са био), а фенелът се измива хубаво и се реже на тънки ивици.

Зеленчуците се слагат при млечната смес и леко се разбъркват. Друг вариант е да се залеят със соса директно в салатиерата или отделни чинии.

Млечната салата се украсява със зелени стръкчета от фенела (копър) и ментови листа.

Може да се наложи доовкусяване поради това, че щом се добавят зеленчуците, предимно краставицата пуска малко вода и може да се нуждае от още сол, лимон или чесън.

Добър апетит!

Турската млечна салата с фенел е чудна!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: