Начин на приготвяне
В дълбока купа или друг подходящ съд се поставя брашното и към него се прибавя захарта, куркумата и сухата мая.
Разбърква се добре и се прави кладенче в средата на сухите съставки. В друга купа сложете гореща вода и в нея поставете кутийката кока кола, без да се отваря, за да се стопли малко. Течността трябва да е по-топла от стайната температура.
Изсипете кока колата в кладенчето при сухите съставки постепенно и бъркайте, първо, с лъжица, а после омесете топката тесто до еднородна смес. Тестото трябва да стане гладко, меко и нелепнещо.
Тестото се намазва с олио и се поставя в съд да втаса. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за поне 3 часа да втаса на топло.
Тестото се разделя на 2 части. Всяка част се оформя на топка, като при необходимост се намазняват ръцете с още олио. Всяка топка се разточва с точилка, колкото се може по тънко в правоъгълна форма, без да се къса тестото.
Поставя се плънката в единия край по дължина и се завива на руло козунакът. Така се оформя и другото козуначено тесто. Взимат се двата фитила и се увиват е един в друг на плитка. Поставят се в правоъгълна или кръгла форма.
Козунакът се поставя във форма застлана с хартия за печене, покрива се с прозрачно фолио и се оставя още 1 час да втаса. След това се намазва с жълтък и се поръсва с яйца по желание.
Печете козунака с Кока Кола около 50 минути на 160-170 °C до хрупкава коричка отгоре.