Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Сладка баница с кокосови стърготини

Сладка баница с кокосови стърготини

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5156k1k3k5
Сладка баница с кокосови стърготини
Снимка: Людмила
1 / 2
03/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Тази сладка баница е така ароматна, толкова сочна и зашеметяващо вкусна, че опиташ ли я веднъж, се пристрастяваш."

Необходими Продукти

  • кори за баница 500 г фини
  • кокосови стърготини 200 г
  • кисело мляко - 1.5 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • яйца - 3
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • За сиропа
  • захар - 3 ч.ч.
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1
  • лимонов сок - сока от 1/2 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сладка баница с кокосови стърготини е малко по-различно предложение, но наистина страшно вкусно.

Оказва се, че не съм ви представила досега моя любим десерт, независимо от сезона. Тази сладка баница е така ароматна, толкова сочна и зашеметяващо вкусна, че опиташ ли я веднъж, се пристрастяваш. Признавам си, предпочитам я пред баклавата. Но да си говорим по същество!

Започваме със сиропа, аз лично смесих водата и захарта и оставих да кипнат. След това изключих котлона и доварих на вече изключения котлон, знаете, че поне още пет минути ще ври течността. Добавих ванилията. А на края и лимоновия сок. Оставих да се охлади добре.

През това време подготвих плънката за баницата. Разбих с вилица яйцата, захарта, киселото мляко и бакпулвера, олиото и кокосовите стърготини. С тази смес започнах да мажа корите, като ползвах по две кори, които не съм мазала с олио между тях, баницата не трябва да е мазна.

Корите се мажат почти изцяло, оставя се малко в единия край, който при навиване ще е последният, за да не изтича плънка. Навиват се на руло и се поставят в намазана с олио тава, аз ползвах тавата на фурната, но плитката.

Получиха се шест рула. Всяко от тях отгоре намазах леко с меко масло! Пекох на 200 °C до приятен загар. Около 20-25 минути, но зависи от фурната, трябва да наблюдавате процеса на печене.

Готовата баница извадих и веднага залях с изстиналия сироп. Направих го на няколко пъти, защото ползвах плитката тава, ако вашата тавичка е дълбока, можете да залеете баницата наведнъж. Поема си целия сироп! След три-четири часа можем да сервираме!

Идеален десерт, може да се поднесе с малко разбита сметана, с топка сладолед или с любим плод, както направих аз, добре е плодът да контрастира по вкус, баницата е наситено сладка, кайсията леко кисела и за мен идеална комбинация.

Остава да се насладим!

☑️Забележка: Моята чаша за мерене на продуктите е с вместимост 200 мл, не е проблем да е малко по-малка или по-голяма, но основното е всички съставки да се мерят с един вид чаша!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: