Начин на приготвяне
Пускаме фурната на 160 градуса. Приготвяме тава с хартия за печене. Необходими са чук, ренде и нож за масло.
Първо отваряме кокоса и вадим бялата част. Това става с помощта на чук и нож за масло. Хващате кокоса в ръка и с чука започвате да удряте в средата, като след всеки удар завъртате.
След няколко удара той ще се спука и затова е най-добре да го направите над купа, за да не загубите водата от кокоса, защото е много вкусна за пиене, а може да я прибавите и към сладкиши или различни солени ястия.
Започваме да прокарваме ножа между черупката и ядката (бялата част) докато се разделят. Когато се разделят ще видите, че бялата кокосова ядка е покрита с едно кафяво нещо, което прилича на люспа, по желание може да я отстраните.
Следващата стъпка е да настържем кокоса на ренде - аз ползвах най-едрия нож на рендето. Стърготините разпределяме равномерно в тавата, изключваме фурната, слагаме тавичката и оставяме така докато фурната се охлади или около 45 минути.
Това време е достатъчно за да се изсушат стърготините и да останат бели, ако искате да имат лек златист загар извадете тавата от фурната и я пуснете пак да загрее на 160 градуса. Щом загрее пак я изключете и сложете стърготините за още 10-15 минути или докато получите желания резултат.
Коментари