Начин на приготвяне
От указаните продукти се меси тесто. То престоява около 30 мин. Разделя се на няколко части и се разточва с дебелина 5 мм.
Изрязват се ленти, широки 1 см, с остро ножче /аз ползвах ножа за пица/ и се навиват, леко застъпвайки се, около някаква фуниевидна основа. Пекат се в тава, покрита с хартия за печене на 170 градуса, след което внимателно се отстраняват от основата.
Загрява се 1 л прясно мляко, добавят се 1/2 от захарта и разбитите жълтъци с малко студено мляко и брашното. След сгъстяване се прибавят разбитите на сняг белтъци с останалата захар. Прибавят се ванилията и маслото. С получения крем се пълнят готовите фунийки.
Фунийките могат да се изпекат няколко дни по-рано и по-късно да се напълнят. Вкусни са, когато престоят 24 ч.
Фунийките, които ползвам за основа, са направени с капачки от кофички за кисело мляко. Ползват се многократно. Измиват се и се подсушават.
Коментари