Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Лучник с кори за баница

Лучник с кори за баница

Лучник с кори за баница
Снимка: Виктория Константинова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
75 мин.
Порции
3
"Неустоим лучник с праз и още вкусни изненади в плънката!"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • челядинки - 200 г замразени
  • лук - 1 глава голяма
  • червен лук - 1 глава
  • праз - 1 голям стрък
  • свинска мас - 2 с.л.
  • захар - 2 щипки
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • кисело мляко - 200 г
  • яйца - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • брашно - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Челядинките се размразяват и слагат в дълбок тиган. Двата вида лук се почистват и нарязват на ситно. Празът се почиства и измива. Нарязва се на филийки. Всички продукти се добавят в тигана. Добавя се свинската мас и се запържват. Добавя се захарта, за да направи по-мек вкуса на лютите съставки.

Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се до омекване. Подготвя се намазнена тава. Готовата плънка се разделим мислено на 6 равни части.

Първата част от плънката се разпределя в единия край по цялата дължина на корите. Хващат се 2 от тях и се навива на руло. Нареждат се в тавата, като се навиват на охлюв.

Повтаря се с останалите кори и плънка. Получава се голям охлюв като вита баница. Накрая остава една кора, която ще се използва малко по-късно.

В купа се слага киселото мляко. Чуква се яйцето и се добавя содата бикарбонат. Разбива се. Добавя се брашното и отново се разбива.

Разпределя се върху лучника с готови кори, като не се олива около него и се запълват вдлъбнатините между отделните кори.

Малка част от сместа се оставя настрана. Последната кора се захлупва върху лучника и краищата се напъхват под него. Останалата смес се изсипва отгоре и се разпределя.

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Когато е готов, се изкарва от фурната и се напръсква с вода. Покрива се с кърпа за баници.

Лучник с кори за баница, от който искаш допълнително.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: