Начин на приготвяне
Челядинките се размразяват и слагат в дълбок тиган. Двата вида лук се почистват и нарязват на ситно. Празът се почиства и измива. Нарязва се на филийки. Всички продукти се добавят в тигана. Добавя се свинската мас и се запържват. Добавя се захарта, за да направи по-мек вкуса на лютите съставки.
Овкусява се със сол и черен пипер. Разбърква се до омекване. Подготвя се намазнена тава. Готовата плънка се разделим мислено на 6 равни части.
Първата част от плънката се разпределя в единия край по цялата дължина на корите. Хващат се 2 от тях и се навива на руло. Нареждат се в тавата, като се навиват на охлюв.
Повтаря се с останалите кори и плънка. Получава се голям охлюв като вита баница. Накрая остава една кора, която ще се използва малко по-късно.
В купа се слага киселото мляко. Чуква се яйцето и се добавя содата бикарбонат. Разбива се. Добавя се брашното и отново се разбива.
Разпределя се върху лучника с готови кори, като не се олива около него и се запълват вдлъбнатините между отделните кори.
Малка част от сместа се оставя настрана. Последната кора се захлупва върху лучника и краищата се напъхват под него. Останалата смес се изсипва отгоре и се разпределя.
Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 минути. Когато е готов, се изкарва от фурната и се напръсква с вода. Покрива се с кърпа за баници.
Лучник с кори за баница, от който искаш допълнително.