Начин на приготвяне
Тиквата е невероятно полезна и много вкусна във всякакви варианти. Приготвям я често, особено в сезона ѝ, есента.
Днес реших да направя един експеримент, който се оказа изключително вкусен.
Първо приготвих карамелен сироп.
В тиган с незалепващо покритие карамелизирах кафявата захар. Отдръпнах от огъня и изчаках малко, две три минути, налях топла вода, да не пръска и върнах на слаб котлон да се разтопи карамела. Бърка се непрекъснато.
След това започнах с тестото.
Разбих яйцата със захарта, добавих олиото, следва охладения сироп. После идва ред на брашното, бакпулвера и грис. Всичко се смесва добре с телена бъркалка.
Намазах подходяща по големина тава с масло, обилно, изсипах тестото, отгоре подредих парченца тиква и пекох на умерена фурна до готовност. Около 20 минути или до суха клечка.
Готовият горещ тиквен сладкиш залях с компот от дюли.
Сиропиран сладкиш с тиква - получи се невероятно вкусно и ще ви допадне много, ако харесвате сиропирани сладкиши!