Начин на приготвяне
За мармалада боровинките и малините се слагат в тенджерка заедно със захарта и лимона. Оставя се да заври и когато плодовете поомекнат, се намачкват с вилица или преса за картофи. Оставя се на слаб огън още 5-8 минути или докато мармаладът намалее до ⅓. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине, като тогава ще се сгъсти още.
В купа се разбива разтопеното масло с киселото мляко, яйцата, захарта и ванилията. Прибавят се брашното, содата, бакпулверът и солта. От сладкарската сметана се отделя ½ ч.ч. Разбърква се сместа, докато се смесят добре всички съставки, след което бавно се добавя сметаната и млякото при продължително бъркане.
В намазнена и набрашнена тава или застлана с хартия за печене се изсипва сместа. Около ½ - ¾ от мармалада се добавя в сместа с помощта на лъжица.
С нож или клечка за зъби се разбърква леко на различни страни, за да се разпредели и да стане шарено. По желание на места за домашния сиропиран сладкиш се слагат и няколко цели плодчета.
Пече се плодовият сладкиш в загрята на 170 °C до суха клечка за зъби. Когато е готов, се изважда и се оставя да изстине изцяло.
За сиропирането се изцежда сокът на ½ лимон и се смесва с 1 с.л. захар. Разбърква се до пълното разтваряне на захарта. С помощта на лъжица се сиропира сладкишът.
Останалата сметаната се разбива и се намазва отгоре. Върху нея на места се разпределя останалият мармалад и отново с нож или клечка за зъби се разбърква леко.
Този сиропиран сладкиш с боровинки и малини е върхът!