Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани Сладкиши»Сиропиран сладкиш с боровинки и малини

Сиропиран сладкиш с боровинки и малини

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Сиропиран сладкиш с боровинки и малини
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
11/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Този сиропиран сладкиш с боровинки и малини е върхът! Сметанов и сочен с аромат на горски плодове...ММммм"

Необходими Продукти

  • За мармалада
  • боровинки - 150 г
  • малини - 100 г
  • лимонов сок - 1 ч.л.
  • захар - 4 с.л., или мед
  • За сладкиша
  • масло - 150 г разтопено
  • кисело мляко - ½ ч.ч., високомаслено (или заквасена сметана)
  • яйца - 3 бр., големи
  • захар - 1 ½ ч.ч.
  • ванилов екстракт - 1 ч.л.
  • сладкарска сметана - ½ ч.ч.
  • прясно мляко - ½ ч.ч.
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • сол - 1 ч.л.
  • боровинки - с няколко малини
  • За сиропирането
  • лимони - ½ бр.
  • захар - 1 с.л.
  • сладкарска сметана - 500 мл (без ½ ч.ч.)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За мармалада боровинките и малините се слагат в тенджерка заедно със захарта и лимона. Оставя се да заври и когато плодовете поомекнат, се намачкват с вилица или преса за картофи. Оставя се на слаб огън още 5-8 минути или докато мармаладът намалее до ⅓. Отстранява се от котлона и се оставя да изстине, като тогава ще се сгъсти още.

В купа се разбива разтопеното масло с киселото мляко, яйцата, захарта и ванилията. Прибавят се брашното, содата, бакпулверът и солта. От сладкарската сметана се отделя ½ ч.ч. Разбърква се сместа, докато се смесят добре всички съставки, след което бавно се добавя сметаната и млякото при продължително бъркане.

В намазнена и набрашнена тава или застлана с хартия за печене се изсипва сместа. Около ½ - ¾ от мармалада се добавя в сместа с помощта на лъжица.

С нож или клечка за зъби се разбърква леко на различни страни, за да се разпредели и да стане шарено. По желание на места за домашния сиропиран сладкиш се слагат и няколко цели плодчета.

Пече се плодовият сладкиш в загрята на 170 °C до суха клечка за зъби. Когато е готов, се изважда и се оставя да изстине изцяло.

За сиропирането се изцежда сокът на ½ лимон и се смесва с 1 с.л. захар. Разбърква се до пълното разтваряне на захарта. С помощта на лъжица се сиропира сладкишът.

Останалата сметаната се разбива и се намазва отгоре. Върху нея на места се разпределя останалият мармалад и отново с нож или клечка за зъби се разбърква леко.

Този сиропиран сладкиш с боровинки и малини е върхът!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: