Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета със сушен лук

Хлебчета със сушен лук

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Хлебчета със сушен лук
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
14/11/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"През цялото време, докато се пекоха хлебчетата с лимец и лук, се носеше неустоим аромат на масло и сушен лук."

Необходими Продукти

  • извара - 200 г
  • сол - 1 ч.л.
  • сушен лук - 20 г
  • вода - 150 мл
  • мая - 15 г прясна
  • захар - 1 ч.л.
  • брашно - 3 с.л. тип 500
  • олио - 30 мл
  • пълнозърнесто брашно - 220 г
  • масло - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Наскоро опитах в една пекарна хляб със сушен лук и останах много впечатлена от вкуса му.

Днес реших да опитам да си приготвя и резултатът, който се получи, е много добър.

Заложих на любимото ми пълнозърнесто брашно от лимец.

Ако решите, може да замените пълнозърнестото брашно с бяло пшеничено.

Затоплих водата до 40°C и разтворих в нея маята, захарта и 3 пълни супени лъжици бяло брашно.

Разбърках добре и покрих съда с кърпа за 10 минути, докато маята се активира.

В друг съд сложих изварата (добре е изварата да бъде със стайна температура), солта и сушения лук и разбърках, колкото да се смесят съставките.

Щом като маята се активира, я прибавих към изварата, заедно с олиото.

Разбърках и започнах да добавям брашното на части, първоначално бъркайки с лъжица.

Щом тестото започна да се отделя от стените на купата, го прехвърлих на работния плот и доомесих с ръце.

Получи се меко и леко лепкаво тесто, което поставих в купа и покрих с фолио за свежо съхранение.

Оставих да втаса, до удвояване на обема, което при мен стана за около 40 минути, но това зависи от температурата в помещението.

След това премесих тестото за кратко и разделих на 6 части, които оформих на топчета и леко сплесках между дланите си.

Наредих хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене, и отново ги покрих с фолио.

Останаха така още 20 минути.

След това направих разрез с остър нож и поръсих с малко бяло брашно малките питки. Най-лесно това става с фина цедка.

Във всеки разрез сложих по малко парче масло.

Пекох хлебчетата в загрята фурна на 200 °C за около 20 минути. Наблюдавайте ги, защото моите се препекоха малко.

През цялото време, докато се пекоха хлебчетата с лимец, се носеше неустоим аромат на масло и сушен лук.

Добър апетит с моите вкусни и ароматни хлебчета със сушен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесно изглеждат
15.11.2022 06:43
1