Начин на приготвяне
Пълнените чушки не са гръцки патент. Ще ги намерите във всички кухни на средиземноморските страни и разбира се, плънката се приготвя по много начини и с много различни съставки.
Освен ориз, трахани, плегури, фета, галета, кайма, дори морски дарове и гъби и др. са материали, с които се пълнят чушки и домати.
Изберете средно големи чушки и след като ги измиете добре, ги наредете в тавата една до друга, за да видите колко плънка може да побере вашата тава.
Така ще изчислите и съответното количество ориз и кайма.
Един добър начин да изчислите смляното месо, е да броите за всяка чушка, с която ще напълните, малко кюфте от чисто смляно месо.
Увеличете или намалете количеството кайма по ваш вкус.
Отстранете дръжката на чушката. Отрежете капачката, без да минавате докрай с нож и изстържете и изхвърлете семките. Извадете и оставете в купа цялата месеста бяло-зелена вътрешност под капачката, както и техните бели нервчета, които са останали в тялото на чушката вътре.
Това е една от основните тайни, която придава вкус на плънката.
Прекарайте лука и чесъна през мелница или ренде. Направете същото и с доматите. Накълцайте магданоза и джоджена.
Подреждате ги в купички и сте готови, защото от тук нататък нещата са прости.
Измерете ориза и го измийте с няколко води. Отцедете го добре и добавете каймата и всички останали съставки, лук с чесън, билки, черен пипер, сол, половината олио и половината доматено пюре, настърган домат
Омесете съставките много, много добре и оставете сместа за 10-15 минути, за да се обеденят вкусовете.
Това беше... Без пърженe!
Загрейте фурната до 200 °C.
Напълнете всяка чушка с плънката, без да притискате съдържанието. Оставете малко разстояние до ръба на зеленчука, така че когато оризът се надуе, след като се свари, да не прелее.
Останалият домат се изсипва върху и между чушките в тавата.
Поръсете с останалия магданоз. Добавете още малко сол. Сложете тавата в предварително загрятата фурна и печете около 1 час и 40 минути до 2 часа, зависи от фурната и колко сухи искате да ги (лично аз ги пека около 2 часа, може и повече, защото ми харесва вкус на леко загоряла повърхност на чушката).
След четвърт час започване доливане на вряща вода, колкото да покрие чушките малко над средата.
Щом започнат да се запичат, обърнете пълнените чушките с кайма и ориз.
Това обръщане гарантира, че оризът, както и зеленчуците, ще бъдат добре сварени.
Вариант в тенджера:
Поставете пълнените чушки плътно една до друга в голяма тенджера и похлупете. Налейте водата и олиото малко под отвора на чушките и оставете да заври. Гответе 40-50 минути на слаб огън. Когато ги извадите от фурната, прекрасната миризма на мента и зеленчуци ще ви омая, но ви предлагам да устоите и да оставите плънките да почиват половин час преди сервиране.
Сервират се на стайна температура, тоест хладки и никога горещи.
И също така са перфектни на следващия ден, когато вкусовете са се смесили прекрасно и ароматизирали.
Поднесете тези ароматни пълнени чушки по гръцки с акомпанимент от сирене фета, както се препоръчва от гръцката кухня, или само кисело мляко
Още няколко съвета:
Не е необходимо пиперките да се пекат във фурната. Чудесно се приготвят в широка голяма тенджера, плътно наредени една до друга. Ако желаете, може да сложите между тях картофи.
Ако е останала плънка от вашите ароматни пълнени чушки по гръцки, може да я сложите в някое ъгълче на тавата. Става вкусен сос и някои хора, които имат непонятния навик да ядат само плънката и да оставят кожата на чушките, ще го оценят.
Последно за ориза: понеже ще се вари дълго, по-добре е да използвате ориз за ризото не бланширан или басмати.