Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Кекс»Кекс с бадемово мляко

Кекс с бадемово мляко

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5846k1k5
Кекс с бадемово мляко
Снимка: Людмила
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
12
"Много красив, разпукан кекс, че чак имах двоумене как да го оставя - с горната част без пудра захар или с долната и с пудра захар. И...виждате коя идея е победила."

Необходими Продукти

  • бадемово мляко - 250 мл ядково
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1.5 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • брашно - 2.5 ч.ч.
  • За цветната част
  • ядки - ⭐1 чаша пулпа от бадеми и лешници*
  • какао - ⭐1 с.л .
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесвате продуктите за тестото в реда на написването им. Аз работих с телена бъркалка.

Когато сместа е готова, изсипвате половината в намазана с масло и посипана с брашно форма за кекс с диаметър 24 см. Сега идва ред на цветната част, към пулпата (можете да ползвате същото количество смлени ядки, ако е така, ще ги объркате с лъжица от тестото), добавих какаото и разбърках, след това с лъжица разпределих върху тестото.

Отгоре изсипах останалата кексова смес. Пекох на 160 °C без вентилатор до суха клечка около 40 минути, но зависи от фурната и ще трябва да се проверява.

Готовия кекс оставих за 5 минути в изключена фурна, доста пухкав и висок се получи и това помага да стане с идеална текстура.

След като го извадих от фурната шарения кекс, го изчаках още 10 минути, за да се охлади леко, и го обърнах върху поднос.

Много красив, разпукан, че чак имах двоумене как да го оставя - с горната част, без пудра захар или с долната и с пудра захар. И...виждате коя идея е победила.

Ако ви е харесала рецептата за кекс с бадемово мляко и най-вече получения резултат, можете да я пробвате.

Ако имаш още бадемово мляко под ръка, опитай и другите ни вкусотии с бадемово мляко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

iv4e_26
iv4e_26
Страхотна рецепта! Открих я, защото имах останало бадемово мляко и се чудех как да го оползотворя, но определено ще има следващ път. Единствено пропуснах какаото, но и без него кексът стана страхотен. Не мога да повярвам, че се получи без миксер. А консистенцията беше уникална - нямаше нищо общо с останалите кексове, които са по-скоро сухи. Благодаря за споделената рецепта!
31.07.2024 16:55
1