Начин на приготвяне
Празът се почиства и измива. Нарязва се на колелца. Гъбите се измиват и нарязват на филийки. Орехите се накълцват на едро.
В тиган се слага олио да загрее. Слага се празът да се запържи. Добавя се захарта. Добавят се и гъбите да се запържат. Добавят се ориза и орехите.
Сипва се вряла вода. Подправя се със сол и черен пипер. Разбърква се до готовност.
Шаранът се почиства. Измива се добре. Рибата се осолява добре и отвътре. Разполага се в тава с капак. Напълва се с приготвената плънка.
От горната страна на шарана се правят успоредни разрези.
Лимонът се нарязва на полуфилийки. Залива се виното и една чаша вода.
Пече се в капак до готовност, като 10 минути преди да се изкара от фурната се маха капака, за да се запече пълненият шаран.
Пълненият есенен шаран е готов.