Начин на приготвяне
Поканете Коледа у дома с коледни меденки с течен шоколад и орехи.
В купа се чукват яйцата и към тях се добавя захарта. Разбърква се с телена бъркалка. След това се добавят меда и олиото и отново се бърка. Содата се гаси в оцета в купичка и се добавя към сместа.
Добавят се портокаловата кора и джинджифила и отново се разбърква. Постепенно започва да се добавя брашното, като се бърка с шпатула.
Когато тестото стане прекалено гъсто, се меси с ръце. Трябва да се получи меко и гладко тесто, което не лепне по ръцете. Тавата на фурната се застила с хартия за печене и леко се намазва с олио.
Фурната се загрява на 180 градуса. С намазани с олио ръце се къса от тестото и се оформят топчета, които се подреждат в тавата на разстояние едно от друго, защото се надуват.
Пекат се меденките около 10-12 минути. След като всички меденки са готови се оставят напълно да изстинат. Взимат се две по две, едната се маже с шоколад с помощта на малка лъжичка, след което се слепва с другата.
Овалват се в смлени орехи и се подреждат в поднос. Така се процедира и с останалите коледни сладки. Вкъщи ухае на Коледа! Да ви е сладко с тези вкусни меденки с шоколад!