Начин на приготвяне
Натрошава се маята в топло прясно мляко с лъжица захар и оставяме за 10 минути да се получи калпаче, което означава, че маята е активирана.
Брашното се пресява в тавичка, сипваме маята, яйцата и останалата захар. Разбърква се с вилица, добавяме сол, ванилия, настъргана кора от лимон, уискито и половината мазнина.
Замесва се тесто, поставя се на плота, добавя се на два три пъти мазнина, сгъва се и се разтяга няколко пъти да поеме мазнината, и оставяме да втасва 1 час на топло.
Разточва се правоъгълна кора, от едната страна се режат ленти до 1/3 от кората. Останалата цяла част се намазва с течен шоколад, поръсваме с орехи и навиваме руло.
Поставя се върху хартия и оставяме да втасва още 1 час. Намазва се с разбит жълтък с лъжица прясно мляко, набождат се орехови ядки, поръсваме сусам.
Печем в загрята фурна 170°C около 40-45 минути. Изважда се, намазваме с захарен сироп и оставяме покрит с кърпа.
Весел и шарен празник!