Начин на приготвяне
Медът се изсипва в касерола с незалепващо покритие. Прибавя се захарта и се разбърква много добре.
Медът със захарта се загрява на ниска температура, докато захарта се разтопи, след което се сваля от котлона.
В купа, в която ще се меси, се изсипва лимецовото брашно.
Прибавя се бакпулверът, солта, канелата и ваниловата захар. Разбърква се много добре.
В средата се прави кладенче, в което се прибавят 8 ч.л. вода и медът със захарта. Замесва се меко тесто.
Тестото се оставя 30 мин. на стайна температура. След това се разточва на кора с дебелина 0.5 см.
С формички за сладки се изрязват елхички, които се нареждат в тава върху хартия за печене.
Жълтъкът се разбърква много, след което с жълтъка се намазват меденките.
Пекат се 15 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.
След като се извадят от фурната, се нареждат върху дървена дъска, за да се охладят.
Фонданът се разточва на тънка кора върху силиконова подложка, която е наръсена с фино царевично брашно.
С формичка се изрязват елхички.
Всяка изпечена меденка се намазва с лешникова паста, върху която се слага елхичка от фондан.
Коледните сладки се съхраняват в кутия на стайна температура.
Немските лимецови елхички са готови.