Начин на приготвяне
Първо направих крема, като разбих сметаната с бурканчето сладко и захарта, след това добавих лимонова захар, а накрая и желатина, предварително накиснат в студена вода, около 70 мл, а след това втечнен в микровълновата, за 20 секунди.
Формата за торта с падащо дъно е с диаметър 26 см. Подреждам прави бишкоти по стените й, като режа по около два сантиметра, така стоят по-лесно и тортата не е твърде висока.
На дъното слагам около четири лъжици крем, върху него подреждам бишкоти - цели, не ги потапям в нищо, ще омекнат от крема. На някои места слагам от отрязаните парченца, за да се запълни формата.
Следва отново крем, после пак бишкоти и пак крем, докато напълним формата, като се завършва с крем. Върху него поръсих с трохи от парчетата бишкоти.
Прибрах в хладилника, за час да стегне. След това освободих бишкотената торта от формата и отгоре нарязах малко шоколад.
Три блокчета черен шоколад с лъжица олио разтопих в микровълновата и украсих отстрани тортата.
Новогодишната торта със заквасена сметана и бишкоти е готова.