Начин на приготвяне
За да приготвите пицата с пресни гъби и маслини, първо изсипете брашното в голяма купа. В центъра направете кладенче, където ще поставите натрошената мая. Залейте маята с малко от топлата вода, след което се добавят захарта, солта и олиото.
Смесете всички съставки, като постепенно добавите цялата вода. Когато тестото се оформи, го прехвърлете върху набрашнен плот и започнете да месите, докато стане меко и еластично (около 10 минути).
След това време тестото се връща в набрашнената купа, покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 1 час и половина). Докато чакате тестото да втаса, пригответе плънката за пицата.
Подгответе гъбите, като отрежете пръстените части от стъблото, след което ги почистете с влажна кърпа - ако са много замърсени, измийте ги под течаща вода. Подсушете ги и ги нарежете на ситно.
След времето за втасване вземете тестото и го разделете на 3 равни части. Вземете първата част и я разточете на тънък диск. Отгоре се намазва с доматеното пюре и нарязаните гъби и се пече на 190°C за около 15-20 минути.
Няколко минути преди края на готвенето, извадете тавата от фурната и поставете върху пицата с нарязана на кубчета моцарела и обезкостени маслини.
Сложете отново във фурната и когато моцарелата стане на конци, пицата ще е готова, тогава я извадете от фурната и поръсете със струйка олио и шепа риган.
Повторете операцията с останалите 2 части от тестото и консумирайте пиците горещи (но те ще бъдат вкусни и топли).