Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Пица с пресни гъби и маслини

Пица с пресни гъби и маслини

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6468k2k3k3
Пица с пресни гъби и маслини
Снимка: Ivelina
1 / 4
02/01/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
115 мин.
Порции
6
"Страхотна пица, която да похапнете със своите приятели"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • мая - 25 г
  • вода - 300 мл
  • екстра върджин зехтин - 60 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 20 г
  • Съставки за плънката
  • доматено пюре - 300 г
  • моцарела - 350 г
  • маслини - 180 г
  • черен пипер - щипка
  • риган - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да приготвите пицата с пресни гъби и маслини, първо изсипете брашното в голяма купа. В центъра направете кладенче, където ще поставите натрошената мая. Залейте маята с малко от топлата вода, след което се добавят захарта, солта и олиото.

Смесете всички съставки, като постепенно добавите цялата вода. Когато тестото се оформи, го прехвърлете върху набрашнен плот и започнете да месите, докато стане меко и еластично (около 10 минути).

След това време тестото се връща в набрашнената купа, покрива се с влажна кърпа и се оставя да втаса на топло място, докато удвои обема си (около 1 час и половина). Докато чакате тестото да втаса, пригответе плънката за пицата.

Подгответе гъбите, като отрежете пръстените части от стъблото, след което ги почистете с влажна кърпа - ако са много замърсени, измийте ги под течаща вода. Подсушете ги и ги нарежете на ситно.

След времето за втасване вземете тестото и го разделете на 3 равни части. Вземете първата част и я разточете на тънък диск. Отгоре се намазва с доматеното пюре и нарязаните гъби и се пече на 190°C за около 15-20 минути.

Няколко минути преди края на готвенето, извадете тавата от фурната и поставете върху пицата с нарязана на кубчета моцарела и обезкостени маслини.

Сложете отново във фурната и когато моцарелата стане на конци, пицата ще е готова, тогава я извадете от фурната и поръсете със струйка олио и шепа риган.

Повторете операцията с останалите 2 части от тестото и консумирайте пиците горещи (но те ще бъдат вкусни и топли).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: