Начин на приготвяне
Пригответе квас от разтворената във водата мая и затопленото мляко със захарта. Добавете 1 чаша от смесените и пресяти брашна и оставете да шупне.
След като маята се надигне, добавяме яйцата, като заделяме единия жълтък за намазване, олиото и смесените брашна със солта. Омесваме меко тесто и го оставяме да втаса.
Разделяме на 2 парчета в съотношение 1:2. Малкото разточваме на кора, намасляваме и навиваме на руло. Цепим по средата и го усукваме.
Оформяме на охлюв и го слагаме в средата на тавата, за да оформим красивата погача.
Другото тесто го разточваме на кръг и го режем на 16 триъгълника, оформяме като кифлички и ги редим около охлюва.
Оставя се да втаса домашната питка и преди печене се маже с размит в 1 с.л. вода жълтък.
Пече се погача с царевично и пшеничено брашно около 30 минути (спрямо фурната) на 200 °C.