Начин на приготвяне
Има огромен брой рецепти за приготвяне на кекс, като се добавят стафиди, ядки, шоколад, плодове, ябълки, захаросани плодове, канела и др.
Предлагам да направите кекса със заквасена сметана или само със заквасена сметана. Неговата особеност е, че заквасената сметана е включена в тестото. Има вариант да заделите малко заквасена сметана и да намажете кекса отгоре.
Разбийте яйцата със захарта до побеляване. Сместа трябва да удвои или утрои обема си.
Добавете заквасена сметана, разбъркайте. Добавете олиото, разбъркайте с бавни движения и внимателно, за да остане обемът на яйцата.
Изсипете брашното и добавете бакпулвера и ванилията. Добавяйте ванилията към брашното, така запазва аромата си. Ако е течна ванилия, добавете я към яйчената смес. Разбиваме, получава се тесто с консистенция на заквасена сметана.
Разделете тестото на две приблизително равни части. Към едната добавете какаото и разбъркайте.
Във формата (ако е силиконова, не я мажете с олио) разстелете тъмното тесто.
Ако ползвате орехи, добавете към светлата смес. Ако ползвате сушени плодове, нарязани ги смесете както ви харесва.
Получихме леко тесто ..
Слагаме в предварително загрята фурна, печем на 180 градуса. Горната част трябва да покафенее. Готовността се проверява най-добре с кибритената клечка, забита в сладкиша, трябва да излезе суха.
Кексът се надига добре и ако формата е без дупка, почти сигурно ще се напука и получи прекрасно.
Кексът със заквасена сметана и какао Сметанник е готов.