Начин на приготвяне
Американски фъдж с червени боровинки - прекрасен коледен десерт, вдъхновен от американската кухня.
Загрява се фурната на 150 градуса.
Поставят се ядките в тавичка върху хартия за печене и се запичат на 8 - 10 минути. Нарязват се с нож на средно ситно и се охлаждат напълно.
В купа с телена бъркалка се разбива сухото мляко и солта. Оставя се настрана.
В касерола се изсипва водата и захарта. Оставя се да заври, намалява се силата на огъня и се оставя леко да къкри за 10 минути, след което се прибавя маслото, разбърква се, докато се стопи и се сваля от котлона. Добавя се ванилията.
Изсипва се сиропа върху сухото мляко в купата и се разбърква добре.
Прибавят се 60 г запечени ядки и 60 г червени боровинки, разбърква се добре да се разпределят правилно.
Цялата смес се изсипва в подготвена форма 20/20 или 22/22 много добре намаслена с парче масло, също и стените й.
Бързо се заглажда сладкиша и се посипва с отделените ядки и боровинки, леко се притискат.
Така подготвена формата се оставя на стайна температура до пълното и охлаждане (така я оставих за 1 нощ).
Нарязва се на малки квадратчета или тесни правоъгълници като барчета.
Бележка: Американското заглавие на рецептата за фъдж е Cranberry Pistachio Fudge without Sweetened condensed Milk.