Начин на приготвяне
Рецептата за тези рогчета ми попадна в една от кулинарните групи и нейн автор е една мила дама Mimi Georgieva, която ми позволи да я споделя със вас.
Направих ги веднага и вкусът ме върна в детството.
Както казва и авторката на рецептата, това са онези рогчета, които се продаваха в училищните лафки и баничарниците и носят вкуса на детството.
Маслени, пръхкави и много вкусни рогчета.
Всички продукти трябва да са със стайна температура, свинската мас трябва да е много мека, не разтопена. Ако не е достатъчно мека, може да я сложите в микровълнова фурна на функция размразяване за минута.
Затоплете 100 мл вода и разтворете в нея маята и захарта.
В друг съд пресейте брашното и добавете към него солта. Разбъркайте и оформете кладенче.
Добавете сместа с маята, свинската мас, олиото, 1 цяло яйце и белтъка на второто и замесете меко тесто. Жълтъка на другото яйце заделете, то ще ви трябва за намазване на рогчетата.
Тестото е много маслено и не лепи. Готовото тесто поставете в купа и покрийте със стреч фолио и кърпа.
Оставете го да втаса за около час.
След това разделете тестото на 10 равни части.
Всяка от тях разточете на тънка кора върху леко набрашнена повърхност. Поръсете с натрошено сирене и навийте като рогче.
За плънка може да използвате и настърган кашкавал или смесени сирене и кашкавал.
Подредете рогчетата в тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго и ги оставете отново да втасат - този път за 20 минути.
След това намажете рогчетата със заделения жълтък, който смесете с малко вода или прясно мляко и поръсете със семена по избор.
Сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200°C за 25-30 минути до хубав златист загар.
Толкова бяха хубави, че дори не изчакахме да изстинат, а веднага ги нападнахме.
Направете си ги и вие, няма да съжалявате!
Добър апетит!
Източник: Mimi Georgieva
Коментари