Родопски рогчета

Родопски рогчета
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Ако не сте опитали тази родопска закуска, значи много сте пропуснали!"

Необходими Продукти

  • мая - 1 пакет суха
  • брашно - 600 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 50 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • плънка
  • картофи - 2 бр. сварени (средни)
  • сирене - 100 г
  • олио - 2 с.л.
  • лук - 1 бр.
  • риган
  • червен пипер - 1 к. л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активира се маята, като се разбърква в топлото прясно мляко, захарта и оставяме за кратко да шупне. С нея и останалите продукти се замесва меко тесто. Покриваме с кърпа и оставяме да втасва.

Приготвя се плънката. В тиган се загрява олио и се сипва ситно нарязан лук да се запържи, сваля се от котлона и разбъркваме с червения пипер. Оставяме да се охлади.

В купа се настъргват на ренде сварените картофи, добавя се натрошено сирене, риган и запържения лук. Разбърква се добре плънката, да се смесят продуктите. Втасалото тесто се разделя на 10 топчета.

Всяко се разточва на елипса. В едната страна се нарязва на 4 -5 ленти, а в другия край поставяме малка част от плънката. Навиват се рогчета, нареждаме в намаслена тава.

Отгоре се намазват с разбит жълтък и поръсваме семена. Слага се тавата във студена фурна и включваме на 180 градуса. Докато загрява фурната, Родопските рогчета втасват още веднъж и печем до зачервяване.

Рецептата е на Иван Звездев.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.6
53
42
30
20
10
Дай твоята оценка: