Начин на приготвяне
Приготвяне на кексчетата:
Разбиват се яйцата със захарта до побеляване, добавя се киселото мляко, със сложената в него сода /когато сложите содата в киселото мляко, то ще увеличи обема си.
Затова сложете содата малко преди напълно да са се разбили яйцата и захарта/ и последователно останалите продукти по реда на тяхното изписване /олио—> брашно—>какао/. Бийте сместа за около 10 минути, като с лъжица обирате неразбитите съставки от стените на купата/.
Забележка: Ако биете с миксер на стойка, спирайте го от време на време и разбъркайте с лъжица, защото в повечето случаи на дъното остава неразбита смес /след като разбиете добре сместа, изсипете в предварително подготвените форми и печете в предварително загрята фурна на около 160°-180°.
Аз лично предпочитам да загрявам фурната на 100°С и след като ги сложа, постепенно да вдигам градусите до около 180°С, за да не изгорят кексчетата отгоре още преди да са се опекли отвътре. За предпочитане е да ги сложите възможно най-ниско във фурната, но не директно, а в тавичката от фурната.
Приготвяне на глазурата:
Пригответе глазурата, като смесите всичките ѝ съставки и ги оставите да поврят за около 2-3 минути.
Можете да ги разтопите и в микровълнова, но трябва да не е много силна и трябва да спирате да бъркате сместа много често. На мен този вариант ми е по-лесен.
Щом получите гладка смес, заливате кексчетата с помощта на лъжица и декорирате по желание.
Аз използвам най-често шоколадови пръчици.
Полезна информация:
Ако нямате продуктите за глазурата или просто не ви се занимава, заменете шоколадовата глазура с течен шоколад.
Какаовите кексчета с шоколадова глазура са готови.
Виж също как се декорират мъфини и как се прави крем за мъфини.