Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Октопод с винен сос, орехи и смокини

Октопод с винен сос, орехи и смокини

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Октопод с винен сос, орехи и смокини1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • октопод - 1 бр.
  • червено вино - 2 ч.ч.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • дафинов лист - 3 бр.
  • бахар - 5 зърна
  • черен пипер - 6 зърна
  • зехтин - 2 с.л.
  • лук - 1 глава , нарязан
  • чесън - 4 скилидки, счукан
  • чушки - 2 бр. червени , почистени и нарязани на лентички
  • домати - 1 бр., на кубчета
  • орехи - 1 шепа , натрошени
  • смокини - 3 бр. сушени , нарязани
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете октопода на едри парчета, залейте ги с 1 ч.ч. вино и лимонов сок. Прибавете подправките и малко сол. Оставете да се мариноват няколко часа, след което кипнете и варете около 45 мин. до омекване.

Загрейте зехтина и запържете нарязаните лук и чесън. Добавете чушките, доматите, останалото вино и сварения октопод. Подправете със сол и пипер и оставете ястието да къкри на слаб огън, докато сосът се сгъсти.

Накрая добавете орехите и смокините, разбъркайте и оставете на огъня за още 1-2 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: