Начин на приготвяне
Пригответе си съд с незалепващо покритие, в който изсипете прясното мляко.
Начупете шоколада на парчета, за да се разтопи по-лесно.
Начупения шоколад, какаото и маслото прибавете към млякото и сложете да заври на слаб огън.
Щом започне да завира, бъркайте до хомогенност.
След това разделете белтъците и жълтъците на яйцата.
Разбъркайте петте жълтъка и ги прибавете към врящата смес.
След това обелете ядките на 5-6 пресни ореха и заедно със смокиновото сладко ги смелете на каша.
Прибавете кашата към шоколадовата смес и бъркайте сместа до сгъстяване като паста.
Когато прецените, че е достатъчна гъстотата на кремчето, свалете от огъня и след като се охлади, пасирайте.
Накрая разбийте белтъците на сняг и поетапно ги прибавете към охладената и пасирана смес.
След това поставете в подходящи за поднасяне чашки и украсете шоколадовия мус със свежите смокини, останалите цели орехови ядки и поръсете с кокосови или шоколадови стърготини.
Домакинята винаги обира лаврите с десерти като този шоколадов мус със смокини и орехи!