Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Мусове»Шоколадов мус със смокини и пресни орехи

Шоколадов мус със смокини и пресни орехи

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719876745
Шоколадов мус със смокини и пресни орехи
Снимка: Албена Атанасова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
40 мин.
Порции
5

Необходими Продукти

  • шоколад - 1 бр.
  • какао - 2 с.л.
  • яйца - 5 бр.
  • прясно мляко - 300 мл
  • масло - 100 г
  • орехи - 8 - 10 бр. пресни
  • сладко от смокини - 3 с.л.
  • смокини - за декорация пресни
  • кокосови стърготини - за поръсване, или шоколадови
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе си съд с незалепващо покритие, в който изсипете прясното мляко.

Начупете шоколада на парчета, за да се разтопи по-лесно.

Начупения шоколад, какаото и маслото прибавете към млякото и сложете да заври на слаб огън.

Щом започне да завира, бъркайте до хомогенност.

След това разделете белтъците и жълтъците на яйцата.

Разбъркайте петте жълтъка и ги прибавете към врящата смес.

След това обелете ядките на 5-6 пресни ореха и заедно със смокиновото сладко ги смелете на каша.

Прибавете кашата към шоколадовата смес и бъркайте сместа до сгъстяване като паста.

Когато прецените, че е достатъчна гъстотата на кремчето, свалете от огъня и след като се охлади, пасирайте.

Накрая разбийте белтъците на сняг и поетапно ги прибавете към охладената и пасирана смес.

След това поставете в подходящи за поднасяне чашки и украсете шоколадовия мус със свежите смокини, останалите цели орехови ядки и поръсете с кокосови или шоколадови стърготини.

Домакинята винаги обира лаврите с десерти като този шоколадов мус със смокини и орехи!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: