Начин на приготвяне
Измийте и подсушете пуешките бутчета. Натрийте ги със малко сол и прясно смлян черен пипер и запечатайте в олиото до златисто в широка тенджера.
Извадете месото в чиния и на негово място добавете в същата мазнина + маслото всички зеленчуци, без доматите, нарязани на по-едро.
Например - лука на полумесеци, морковите и праза на кръгчета, чушките и целината на парченца по около 1.5 см. Чесънът може и да е на цели скилидки. Добавете и бадемите да се запържват с всичко останало.
Гответе зеленчуците докато омекнат и започнат да хващат загар, тогава сипете доматите с червения пипер и виното, а след малко (2-3 минути) върнете и месото в тенджерата заедно с дафиновия лист. Посолете на вкус.
Покрийте с вода или бульон и варете под капак около 1 час и 20 минути на слаб/умерен огън. Месото трябва да започне да се отделя от кокала и като боднете с вилица да усещате, че е меко.
Остава да изчакате малко да изстине, аз си го оставям под капака, хубаво да си се задушава.
Извадете бутчета и дафиновите листа и пасирайте до гладкост. От бадемите сосът ще стане плътен, затова го разредете с малко вода ако е нужно.
Върнете пуешкото в зеленчуковия крем и сервирайте манджата, поръсена с магданоз. По желание може да добавите към всяка порция топка сварен ориз.
Пуешките бутчета в зеленчуков сос с вино и бадеми са готови.