Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Пуешко месо»Манджи»Пуешки бутчета в зеленчуков сос с вино и бадеми

Пуешки бутчета в зеленчуков сос с вино и бадеми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Пуешки бутчета в зеленчуков сос с вино и бадеми
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4
"Неустоимо вкусни бутчета в разкошен сос - една изискана манжичка, с която ще си оближете пръстите"

Необходими Продукти

  • пуешки бутчета - 2 бр. големи или 4 по - малки
  • олио - 6 с.л.
  • краве масло - 1 - 2 с.л.
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стрък или стрък и половина
  • чесън - 2 скилидки
  • целина - 2 стръка (селъри)
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр, средни
  • чушки - 1 зелена+ 1 червена
  • червен пипер - 1 с.л. равна
  • бадеми - 1 пълна шепа, бланширани, белени
  • червено вино - 200 мл
  • дафинов лист - 2 бр.
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и подсушете пуешките бутчета. Натрийте ги със малко сол и прясно смлян черен пипер и запечатайте в олиото до златисто в широка тенджера.

Извадете месото в чиния и на негово място добавете в същата мазнина + маслото всички зеленчуци, без доматите, нарязани на по-едро.

Например - лука на полумесеци, морковите и праза на кръгчета, чушките и целината на парченца по около 1.5 см. Чесънът може и да е на цели скилидки. Добавете и бадемите да се запържват с всичко останало.

Гответе зеленчуците докато омекнат и започнат да хващат загар, тогава сипете доматите с червения пипер и виното, а след малко (2-3 минути) върнете и месото в тенджерата заедно с дафиновия лист. Посолете на вкус.

Покрийте с вода или бульон и варете под капак около 1 час и 20 минути на слаб/умерен огън. Месото трябва да започне да се отделя от кокала и като боднете с вилица да усещате, че е меко.

Остава да изчакате малко да изстине, аз си го оставям под капака, хубаво да си се задушава.

Извадете бутчета и дафиновите листа и пасирайте до гладкост. От бадемите сосът ще стане плътен, затова го разредете с малко вода ако е нужно.

Върнете пуешкото в зеленчуковия крем и сервирайте манджата, поръсена с магданоз. По желание може да добавите към всяка порция топка сварен ориз.

Пуешките бутчета в зеленчуков сос с вино и бадеми са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: