Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Пуешко месо»Боб с пуешко месо на фурна

Боб с пуешко месо на фурна

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Боб с пуешко месо на фурна
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
13/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
160 мин.
Порции
10
"Хапнете си вкусно и сочно пуешко с боб на фурна и не забравяйте домашното червено вино"

Необходими Продукти

  • шарен боб - 1 кг
  • пуешки бут - 500 г
  • лук - 2 бр.
  • моркови - 2 бр.
  • домати - 2 бр.
  • джоджен - 2 ч.л.
  • олио - 50 мл + 100 мл за пържене на месото
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Бобът се измива много добре, слага се в дълбока купа и се залива със студена вода, като водата трябва да е над боба.

Оставя се да се накисне 24 часа.

След като се накисне, бобът се вари, като след завиране се изхвърлят три води и се вари 30 мин в четвъртата вода.

След като четвъртата вода заври, се прибавя содата.

След 30 мин от варенето в четвъртата вода бобът се сваля от колона и се изсипва в тава с незалепващо покритие с капак.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Морковите се обелват, измиват и нарязват на дребно.

Доматите се измиват и настъргват на ренде.

В тавата към боба се прибавят нарязаният лук, моркови и олиото.

Пече се 30 мин в предварително загрята фурна на 220 °C.

Пуешкото месо се измива и нарязва на дребно.

В тиган с незалепващо покритие пуешкото месо се запържва до златисто.

След 30 мин във фурната към печения боб се прибавят настърганите домати, запърженото месо, солта и джодженът.

Разбърква се много добре.

Пече се 60 мин на 220 °C под капак като периодично се разбърква бобът с пуешко месо на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: