Начин на приготвяне
За да приготвите тези мини тарталети, първо, направете основата.
Запечете в сух тиган лешниците за няколко минути и ги оставете да се охладят.
Почистете фурмите от костилките и ако са прекалено сухи, ги накиснете в гореща вода за 10-15 минути.
След това ги отцедете и сложете в блендер заедно с лешниците, щипка сол, пълна лъжица фъстъчено масло и брашното от рожков (какао).
Блендирайте сместа на кратки пулсации, след което я разпределете във формички, като притискате. Оформете основа и малък борд.
За целта ползвах малки силиконови форми за мъфини с диаметър 6 см.
Сложете формите с основата в хладилник за 30 минути а през това време си пригответе малиновото желе.
Ползвах замразени малини, които смесих с една лъжица стевия на прах, сложих на котлона и варих 5 минути, колкото малините да отпуснат сока и аромата си. Вода не съм добавяла, защото малините бяха замразени. Стевията може да замените с мед или кленов сироп, а защо не и с лъжица-две захар, на всеки според вкуса.
След това намачках малините с вилица и ги прецедих, за да премахна семките.
Към сока от малини прибавих 2 пълни лъжици чиа. Разбърках и оставих да престоят 30 минути, време необходимо на чиата да набъбне.
След като мина това време, напълних тарталетите с малиновото сладко.
Разтопих шоколада и малко олио в съд на водна баня. Може и в микровълнова фурна за 2 пъти по 30 секунди.
Залях тарталетите с по лъжичка от шоколада и декорирах с малко пресни боровинки и нарязан бадем.
Върнете в хладилник за още час и след това може да се насладите на тези вкусни и здравословни мини тарталети с малини и шоколад.
Да ви е сладко!