Начин на приготвяне
Ягодите се измиват и почистват от зелените части. Слагат се в неметален съд и се заливат с водата.
Почистените и нарязани на колелца лимони се слагат и те да отдадат аромат и вкус при цвета от бъз. Така сместа престоява в хладилник от 24 до 48 часа, след което се прецежда и изстисква хубаво сместа в тенджера, за да се извлече възможно най-много течност, вкус и аромат.
Слага се на котлона на средно силен огън и се изсипва приготвената захар, като се разбърква непрекъснато, докато захарта се разтвори напълно в течността.
Захарта може да варира според вкусовите предпочитания, както и количеството ягоди.
Ако имате и горски ягоди, става дори по-ароматен сиропа. Така се оставя на котлона и след като заври хубаво, се изчаква още десети минути, след което се изсипва едно пакетче лимонена киселина, разбърква се леко и се оставя на котлона за още 4-5 минути.
В сухи шишета или бурканчета се налива сиропът, веднага се затваря хубаво капачката и се обръщат на обратно, докато изстинат.
Когато изстинат, са готови вакуумирани, прибира се ароматният сироп на хладно и тъмно място. Може да се консумира цяла година домашният ягодов сироп.
Сироп от ягоди с лимони се разтваря с вода или сода от 1 към 4 до 1 към 6 или на вкус.
Коментари