Начин на приготвяне
Почистваме чушките от дръжките и семето. Подреждаме ги в 2 тави, покрити с хартия за печене.
Печем ги във фурната /около 1 час/ на 180 градуса. Обелваме ги и ги пасираме с пасатора на гладко пюре.
Обелваме морковите и лука, нарязваме ги на едро и ги сипваме в дълбока тенджера. Сипваме 1 ч.ч. вода и варим на котлона до омекването им.
Изцеждаме течността и пасираме гладко.
Обелваме доматите, почистваме семенната част, пасираме ги и ги сипваме в тенджерата. Добавяме пюрето от чушки и пасираните моркови и лук. Слагаме на котлона да се вари.
След като заври, добавяме меда, оцета, олиото, кимиона, черния пипер и солта.
Намаляваме котлона и варим, като от време на време разбъркваме.
През това време обелваме тиквата и я нарязваме на парчета в тефлонова тавичка. Сипваме 1-2 с.л. вода и печем във фурната 10-15 минути до омекване.
Пасираме я гладко и я добавяме в тенджерата при другите продукти.
Пасираме отново цялата смес директно в тенджерата, докато се вари.
Намаляваме котлона на 4 и продължаваме да варим лютеницата до сгъстяване, като постоянно разбъркваме.
Сипваме горещата лесна фино смляна лютеница в бурканчета и стерилизираме за 10 минути.