Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Лесна фино смляна лютеница

Лесна фино смляна лютеница

Лесна фино смляна лютеница
Снимка: Кристиан Александров
1 / 5
09/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
240 мин.
Общо
300 мин.
"Домашна фино смляна лютеница, която се прави лесно - страхотно, нали"

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг
  • чушки - 4 кг червени
  • моркови - 2 кг
  • лук - 2 глави
  • тиква - 300 г
  • кимион - 1 ч.л. смлян
  • черен пипер - 1 ч.л. смлян
  • мед - 3 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • оцет - 2 с.л.
  • сол - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме чушките от дръжките и семето. Подреждаме ги в 2 тави, покрити с хартия за печене.

Печем ги във фурната /около 1 час/ на 180 градуса. Обелваме ги и ги пасираме с пасатора на гладко пюре.

Обелваме морковите и лука, нарязваме ги на едро и ги сипваме в дълбока тенджера. Сипваме 1 ч.ч. вода и варим на котлона до омекването им.

Изцеждаме течността и пасираме гладко.

Обелваме доматите, почистваме семенната част, пасираме ги и ги сипваме в тенджерата. Добавяме пюрето от чушки и пасираните моркови и лук. Слагаме на котлона да се вари.

След като заври, добавяме меда, оцета, олиото, кимиона, черния пипер и солта.

Намаляваме котлона и варим, като от време на време разбъркваме.

През това време обелваме тиквата и я нарязваме на парчета в тефлонова тавичка. Сипваме 1-2 с.л. вода и печем във фурната 10-15 минути до омекване.

Пасираме я гладко и я добавяме в тенджерата при другите продукти.

Пасираме отново цялата смес директно в тенджерата, докато се вари.

Намаляваме котлона на 4 и продължаваме да варим лютеницата до сгъстяване, като постоянно разбъркваме.

Сипваме горещата лесна фино смляна лютеница в бурканчета и стерилизираме за 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: