Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Празнична лимецова питка с мед

Празнична лимецова питка с мед

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Празнична лимецова питка с мед
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
02/01/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"С повод и без повод почерпете се с лимецовата питка с мед"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • яйца - 5 бр. + 1 бр. жълтък за намазване
  • олио - 3 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • козе прясно мляко - 400 мл + 2 с.л. за намазване
  • масло - 150 г
  • суха мая - 22 г
  • мед - 3 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси.

Прибавя се солта и се разбърква много добре.

Козето прясно мляко 400 мл се затопля в млековарка.

В малка купа се изписва маята, прибавя се медът и се залива с 50 мл топло мляко.

Разбърква се много добре до пълното разтваряне на маята и разтопяване на меда.

Маята се оставя да шупне.

Яйцата се разбъркват на пяна.

Прибавя се останалото прясно мляко и олиото и сместа се разбърква много добре.

В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцата с прясното мляко, олио и лимоновия сок.

Замесва се меко тесто, което се слага в купа, завива се с кърпа и се оставя 30 мин да втаса.

След като втаса, тестото се разделя на 8 части.

Всяка част се разточва на кора с дебелина 5 мм.

Всяка кора се намазва с масло, като се нареждат по четири кори една върху друга и се навиват на руло.

Оформят се две рула, които се нарязват на триъгълници.

В тава се нареждат триъгълниците от двете рула.

Тавата с празничната питка се завива с кърпа и се оставя 30 мин за втаса още веднъж.

След като втаса, се намазва със смес от останалото разтопено масло, жълтък и козето прясно мляко 2 с.л.

Печете лимецовата питка се в предварително загрята фурна 40 мин на 160 °C.

Весел празни с моята празнична лимецова питка с мед.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: