Начин на приготвяне
Лимецовото брашно се пресява два пъти в купа, в която ще се меси.
Прибавя се солта и се разбърква много добре.
Козето прясно мляко 400 мл се затопля в млековарка.
В малка купа се изписва маята, прибавя се медът и се залива с 50 мл топло мляко.
Разбърква се много добре до пълното разтваряне на маята и разтопяване на меда.
Маята се оставя да шупне.
Яйцата се разбъркват на пяна.
Прибавя се останалото прясно мляко и олиото и сместа се разбърква много добре.
В брашното се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая, яйцата с прясното мляко, олио и лимоновия сок.
Замесва се меко тесто, което се слага в купа, завива се с кърпа и се оставя 30 мин да втаса.
След като втаса, тестото се разделя на 8 части.
Всяка част се разточва на кора с дебелина 5 мм.
Всяка кора се намазва с масло, като се нареждат по четири кори една върху друга и се навиват на руло.
Оформят се две рула, които се нарязват на триъгълници.
В тава се нареждат триъгълниците от двете рула.
Тавата с празничната питка се завива с кърпа и се оставя 30 мин за втаса още веднъж.
След като втаса, се намазва със смес от останалото разтопено масло, жълтък и козето прясно мляко 2 с.л.
Печете лимецовата питка се в предварително загрята фурна 40 мин на 160 °C.
Весел празни с моята празнична лимецова питка с мед.