Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пюрета»Пюре от печена леблебия

Пюре от печена леблебия

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k3k
Пюре от печена леблебия1 / 2
08/05/2014
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • леблебия - 225 г
  • зехтин - 50 мл
  • лимони - сокът на 2 лимона
  • чесън - 3 - 4 скилидки
  • кимион - 2 ч.л.
  • тахан - 2 - 3 с.л.
  • кисело мляко - 3 - 4 с.л.
  • кедрови ядки - 2 - 3 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • червен пипер - 1 - 2 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Леблебията трябва да престои в студена вода поне 6 часа, след което я прецедете и я сложете в тиган с вода. След като ври 1 минута, намалете огъня и оставете да къкри за около час-два, докато омекне. След това прецедете леблебията под студена вода и я почистете.

Предварително загрявате фурната на 200 градуса. Смачкайте леблебията в хаванче или с пасатор заедно със зехтина, лимоновия сок, чесъна и кимиона. Добавете тахан, след това и йогурта. Подправете на вкус и преместете в съд за печене, след което изравнете отгоре сместа.

Изпечете кедровите ядки на не много силен огън, след което го намалете и добавете разтопеното масло и червения пипер. С тази смес залейте ястието и запечете за 25 минути, докато леко се повдигне и маслото се абсорбира.

Поднесете директно от фурната.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: