Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кифлички»Малки и големи козуначени кифлички

Малки и големи козуначени кифлички

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Малки и големи козуначени кифлички
Снимка: Дони Ники
2 / 3
16/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
30
"С едно тесто малки и големи много пухкави кифлички, които не можете да спрете да ядете"

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр. (2 жълтъка се отделят за намазване)
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 300 г с висока масленост
  • прясно мляко - 240 мл
  • мая - 42 г
  • захар - 2 с.л. за активиране на маята
  • брашно - 2 с.л. за активиране на маята
  • олио - 180 мл
  • захар - 50 г
  • брашно - 1.150 г
  • За плънката
  • халва
  • сладко - по желание
  • За намазване
  • жълтъци - 2 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля и към него се добавят маята, захарта и брашното.

Оставят се около 20 минути, да се активира.

Двете цели яйца и двата белтъка се разбиват със солта, добавя се захарта, киселото мляко, олиото и активирана смес с маята.

Пресява се брашното и се добавя на порции, докато се получи гладко и еластично тесто за кифличките. Намязва се с олио отгоре и се покрива с фолио за 50-60 минути.

Тестото се разделя на 4 топки, разточва се на кора и се режат на триъгълници -аз нарязах една кора на 8 - за малки кифлички, а останалите на 4 триъгълника за по-големи кифли.

От широката част се слага сладко или халва и се навива на кифличка.

Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене, наказват се с жълтък и се поръсват със захар.

Оставят се за 20 минути в загрята на 50 г фурна, след което фурната се увеличава на 180°C и се пекат до готовност пухкави малки и големи козуначени кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: