Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Кифлички»Големи козуначени кифлички

Големи козуначени кифлички

Големи козуначени кифлички
Снимка: Петя Страхилова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
10
"Дундести козуначени кифлички - малко по-големи и по-пухкави винаги е по-добре"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • жива мая - 40 г
  • яйца - 4 един жълтък за намазване
  • захар - 200 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • олио - 40 мл
  • сол - 40 г
  • лимон - кората на 1 бр.
  • ванилия - Есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В затопленото прясно мляко разбивам захарта.

Пресявам брашното, правя си кладенче, слагам продуктите, шупналата мая, яйцата, млякото със захарта, ванилията, кората на лимона, солта, олиото и си замесвам меко тесто.

Месих, месих до получаване на мехурчета. Втасва около един час и половина.

Накъсах топчета, сложих в тава и оставих за още 30 минути.

Разточих, сложих сладко от сини сливи, навивам и оставям отново да втаса.

Намазах с жълтък, разбит с 1 лъжица прясно мляко и поръсих със захар.

Време на печене на тези козуначени кифли не съм засичала, пуснах ги първо на 70 °C, после увеличих на 100, докато стигнах 160-170°C.

Извадих и завих с кърпа тези дундести козуначени кифли!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анелина Стамова
Анелина Стамова
Супер са! И аз ги правя, но по-малки и в различни форми.
18.02.2023 14:32
1