Начин на приготвяне
Направете от киселото мляко и водата гъст айрян. Загрейте го леко, но да не е горещо. Разтворете в него 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и маята.
Разбъркайте да стане на каша и оставете за 10 мин. да шупне. Разбъркайте отделно яйцата, олиото и останалото количество захар. Смесваме активираната мая и сместа с яйцата.
Омесваме с брашното меко тесто, като в процеса на месене добавяме солта. Оставяме тестото да втаса за около час.
Втасалото тесто разделяме на две части. Всяка разточване на кръг с дебелина около 1 см. Кръга разделяме на 16 еднакви триъгълника, всеки мажем с течен мед и навиваме на кифлички.
Подреждаме ги в подходяща тава, предварително покрита с хартия за печене, на разстояние една от друга. Оставяме на топло, да си починат още около 30-40 мин. Намазваме ги с разбит жълтък и поръсваме обилно със захар.
Печем в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Козуначените кифлички с мед са много вкусни.
Коментари