Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Манджи»Аспержи с бекон в кремообразен сос

Аспержи с бекон в кремообразен сос

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Аспержи с бекон в кремообразен сос
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
04/04/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Сервирайте селската манджа с препечени филийки и хапвайте аспержи с бекон в кремообразен сос с настроение и наслада."

Необходими Продукти

  • аспержи - 500 г (250 г бели и 250 г зелени)
  • пресен чесън - 2 големи стръка
  • пресен лук - 4 стръка
  • магданоз - 4 с.л. накълцан
  • бекон - 80 г пушен
  • брашно - 2 с.л. с връх
  • зехтин - около 40 мл.
  • сол - на вкус
  • захар - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 щипка
  • сушени зеленчуци - 1 щедра щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете белите аспержи с фина белачка за зеленчуци. Премахнете жилестата част в основата и нарежете на парчета по 2-3 см.

Заделете връхчетата, а останалите части сложете, да се сварят във вода с лъжичка сол и лъжичка захар. Варете ги около 10-15 минути, без да позволявате да станат много меки до степен да се разпадат. След като са готови, ги отцедете от водата и запазете бульона.

Почистете и зелените аспержи и ги нарежете на същите по дължина пръчици. Оставете у тях настрана за момента.

Накълцайте пресните лук и чесън и ги сложете да се запържват със зехтина в касерола. Когато леко омекнат, посолете и сложете зелените аспержи и половината магданоз, а след минута-две - и бекона, нарязан на лентички (къси). Бъркайте, докато беконът промени цвета си и пусне аромат.

Тогава сипете брашното и го запържете при непрестанно бъркане.

Налейте около 800 мл бульон от варенето на белите аспержи и гответе до получаване на кремообразен сос. Може да регулирате гъстотата на соса по ваш вкус.

Добавете щипка черен пипер, щедра щипка сушени зеленчуци и връхчетата на белите аспержи. Гответе, докато омекнат, което става сравнително бързо. Накрая сложете към ястието с аспержи и останалия магданоз.

Сервирайте селската манджа с препечени филийки и хапвайте аспержи с бекон в кремообразен сос с настроение и наслада.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: