Начин на приготвяне
Яйцата и маслото се изкарват от хладилника, за да са на стайна температура. В купа се сипват 50 мл от прясното мляко. Затопля се. Към него се добавят маята, 1 с.л. захар и 2-3 с.л. брашно. Размива се. Оставя се да се активира.
Останалото мляко се сипва в тенджерка. Добавя се захарта и се затопля до разтваряне. Оставя се да се охлади. Към вече охладената смес се добавя половината от олиото. В голяма купа се разбиват яйцата, като един от белтъците се отделя за намазване.
Към тях се прибавят млякото и маята. Настъргва се лимоновата кора, добавя се и ванилията. Разбива се. Брашното се пресява два пъти. Слага се в голям тава, като посредата се прави кладенче. Изсипва се течната смес. Замесва се тесто като постепенно се поема от брашното.
Тестото трябва да е меко, еластично и нелепнещо. Към замесеното козуначено тесто постепенно се добавя останалото олио. Разтяга се и се сгъва. Когато тестото е готово, се оставя на топло да втаса за 2 часа. Втасалото тесто се премества с маслото на стайна температура. Разделя се на 6 равни части.
Всяка от тях се разделя на още три и се разпъват като дълги червеи с въртеливи редуващи движения напред и назад между ръцете. Добавят се от предпочитаните локум, стафиди или течен шоколад. Може и микс. Всеки козунак може да бъде различен.
Оплита се козуначена плитка. Същото се повтаря с всички 6 части, като се оформят 6 козунака. Слагат се във формите. Оставят се на топло да втасат за още около час, два.
Отделеният белтък се разбива и с него козунаците се намазват. Поръсват се с мокра захар.
Пекат се на два пъти, защото не могат да се съберат всички във фурната. Пекат се до готовност в предварително загрята на 160 градуса фурна. Козунаците за всеки вкус са готови за великденската трапеза.
Вълшебни козунаци с масло и течен шоколад за незабравим празник.
Коментари