Начин на приготвяне
Лукът се почиства и нарязва на ситно. Морковите се обелват и измиват. Настъргват се.
Свинското се нарязва на кубчета. Киселото зеле се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се слага повечко олио да загрее. Добавят се лукът, морковите и свинското да се запържват.
Добавя се оризът и киселото зеле. Запържват се. Всичко се прехвърля в тава. Поръсва се с повечко чубрица. Овкусява се със сол и черен пипер.
В използвания тиган се сипва вода, за да се изплакне и се изсипва в тавата. По преценка се добавя още вода. Разбърква се. Пъха се във фурната и се пече до сготвяне.
Оризът на фурна по желание може да се сервира с лъжица кисело мляко.
Запърженият ориз с кисело зеле и свинско на фурна е готов.