Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта с боровинки и маскарпоне

Сметанова торта с боровинки и маскарпоне

Дони НикиДони Ники
Иноватор
3705k1k2k3
Сметанова торта с боровинки и маскарпоне
Снимка: Дони Ники
1 / 5
19/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Сметанова торта с боровинки и маскарпоне е с нотка изисканост - което не значи, че не можете да я подравнявате с вилицата - направо от тавата, както се казва"

Необходими Продукти

  • БЛАТ
  • яйца - 4 бр.
  • олио - 150 мл
  • прясно мляко - 80 мл
  • боровинково кадифе - 500 г суха смес
  • КРЕМ
  • сладкарска сметана - 350 мл
  • пудра захар - 3 с.л.
  • маскарпоне - 250 г
  • кондензирано мляко - 5 с.л.
  • боровинково сладко - 3 с.л.
  • ЗА НАПОЯВАНЕ
  • прясно мляко - 50 мл
  • есенция
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се разбиват с миксера за 3 минути, добавя се олиото и прясното мляко, разбърква се за минута, след което се добавя на порции готова смес за боровинково кадифе.

Готовата смес се изсипва в тавата на фурна, покрита с хартия за печене. Пече се на 170 °C до готовност.

Оставя се за няколко минути, да се охлади.

Крем за сглобяване на тортата:

Сметаната с пудрата захар се разбива до готовност, добавя се маскарпонето и кондензираното мляко. Разбива се още 1-2 минути или до получаване на еднородна смес сметановият крем.

С регулируем ринг се изрязват два блата с диаметър 16 см (остават изрезки, които прибрах за бонбони).

Върху подложка или чиния с подходящ размер се слага 1 с.л. от сметана и върху нея се поставя първият блат.

Прясното мляко се затопля за 30 секунди в микровълнова, добавя се есенция по желание и с четка се навлажнява блатът.

Върху него се слага около 2 см сметана, заравнява се добре и върху нея се слага боровинковото сладко.

Следва вторият блат, отново се напоява с мляко и се завършва със слой сметана.

Прибира се в хладилника за 30 минути.

След като се охлади, се отстранява рингът и се измазва и отстрани.

Останалия крем се оцветява с боя и се шприцоват цветя.

Разтопих бял шоколад, оцветих с боя и направих кошничката, с помощта на силиконова формичка.

В останалия шоколад потопих предварително измитите и подсушени ягоди, прибрах в хладилника за 10 минути, след което подредих върху тортата.

В шоколадовата кошничка сложих няколко плодчета, които потопих в желатин.

След няколко часа престояване в хладилника сметановата торта с боровинки и маскарпоне е готова за консумация.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Веселина Константинова
Веселина Константинова
Много ефектна и красива торта!
11.06.2023 16:35
Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Здравейте. Какво е това "боровинково кадифе"? Готова смес за блат ли е или от типа на пудинг нещо?
29.05.2023 09:16
1
Покажи всички подкоментари