Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Сметанова Торта»Сметанова торта с маскарпоне и ягоди

Сметанова торта с маскарпоне и ягоди

Таня ЛевеноваТаня Левенова
Готвач
2343k6793k3
Сметанова торта с маскарпоне и ягоди
Снимка: Таня Левенова
1 / 3
30/10/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Торта като от приказките - сега ви се иска магически да може да изядете не едно, а поне 5 парчета"

Необходими Продукти

  • за блата
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 180 г
  • ванилена захар - 1 пакетче или 2 прахчета ванилия
  • брашно - 100 г
  • какао - 35 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • за крема
  • сладкарска сметана - 500 мл
  • маскарпоне - 250 г
  • пудра захар - 1 к.ч. /100 г/
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • за сиропиране
  • прясно мляко - 400 мл
  • захар - 100 г
  • за украса
  • бисквитки - 2 - 3 бр. тутки
  • ягоди - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Яйцата се делят на белтъци и жълтъци. Белтъците се разбиват с миксер с щипка сол, до образуване на пяна. Тогава се добавя захарта и ванилената захар, разбива се до получаване на гъст сняг. Жълтъците се прибавят един по един до поемането им от белтъците.

Следва предварително пресятото брашно плюс какаото и бакпулвера. То се добавя на на два-три пъти на минимум включен миксер и за кратко, но да се получи еднородна кексова смес.

Във форма за торта - 24 см, застлана с хартия за печене и намазана с масло, се изсипва сместа, в предварително загрята фурна на 180 градуса. Блата се пече за около 45 минути или до суха клечка в средата му.

За крема

Сметаната се разбива до твърди връхчета със захарта и ванилената захар. След това се добавя маскарпонето и се разбива до поемането му.

Сглобяване на тортата:

Изстиналият блат се разрязва на две части. Първият блат се поставя в ринга от формата. Сиропира се с четка, потопена в млякото. Намазва се с част от крема и се редят нарязани ягоди върху него.

Поставя се и другият блат, който също се сиропира. След два часа тортата се освобождава от ринга.

Измазва се с останалия крем навсякъде, след което с помощта на пош се шприцоват фигурки. Украсява се с бисквитките и нарязани ягоди на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: