Начин на приготвяне
Разделям белтъците от жълтъците.
Разбивам белтъците със захарта на твърд сняг и прибавям един по един жълтъците, като не спирам да бъркам с миксера.
След това слагам по малко от брашното и бъркам внимателно със сладкарска шпатула.
Накрая слагам и олиото.
Сипвам във форма 24 см, покрита с хартия за печене, и пека на 170 градуса до зачервяване. Не препичайте, да не стане сух блатът.
Готовия блат за торта оставям да изстине. Става голям и затова го разрязвам на 3.
В купа сипвам сметаната и започвам да разбивам с миксера.
Когато започне да се сгъстява, сипвам постепенно кондензираното мляко и разбивам до получаване на гъст крем за торта.
След това слагам маскарпоне и намалявам миксера на най-слабата степен.
Смесвам сметаната и маскарпонето, получава се хубав гъст крем.
Ако обичате по-сладко, може да добавите пудра захар в началото, когато разбивате сметаната.
Разрязвам блата на 3 части (по възможност равни).
Слагам първия, сиропирам малко със сок от компот от праскови.
Намазвам с крем и слагам предварително нарязани парченца ягоди.
Повтарям същото при втория блат, а третия - само леко сиропирам.
Намазвам цялата торта с крем.
По-едрите и хубави ягоди се режат на половинки и се подреждат върху тортата.
Правя малко ягодово желе (купено, готово от пакетче) според инструкциите на опаковката и намазвам хубаво ягодите да стоят свежи и красиви.
След това дооформям сметановата торта с шприц, правейки малки розички.
Сметановата торта с ягоди и маскарпоне е много вкусна и ароматна!