Начин на приготвяне
За да направите тази ягодова торта, първо, пригответе блата.
Всички продукти трябва да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко, затова го извадете от хладилника поне час преди това.
Разбийте с миксер мекото масло с двата вида захар за няколко минути.
Към маслото започнете да прибавяте жълтъците на яйцата един по един, като разбърквате след всеки добавен.
Разтворете брашното от рожков в малко гореща вода и добавете към сместа.
Прибавете и бадемовото брашно и ванилията.
Белтъците разбийте с щипка сол до меки връхчета.
Прибавете и тях, вече бъркайки с шпатула, за да запазите въздушността им.
Покрийте дъното на форма за печене 24 см с хартия и прехвърлете сместа за блата.
Сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за около 30 минути, до суха клечка.
Готовият блат извадете от формата и охладете върху решетка.
За крема на тортата разбийте с миксер добре охладена течната сметана до меки връхчета.
Накиснете желатина в малко студена вода и го оставете за 10 минути да набъбне, след което го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.
Смесете в купа изварата, заквасената сметана, меда (или захар на вкус) и фино настъргана кора на половин лайм, сока му и разбъркайте до хомогенна смес.
Прибавете желатина и отново разбъркайте.
Накрая добавете разбитата сметана на части като бъркате с шпатула.
Поставете охладения блат в подходяща чиния за торта и го стегнете с регулируем ринг.
По борда на ринга наредете ягоди, предварително измити и подсушени.
Разпределете крема и заравнете.
Сложете диетичната торта в хладилник за няколко часа, за да стегне.
Декорирайте безглутенова ягодова торта с още ягоди, боровинки, листа мента и малко настъргана кора на лайм.