Безглутенова ягодова торта

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Безглутенова ягодова торта
Снимка: Росица Петрова
1 / 3
23/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
12
"Тази разкошна ягодова торта е с наситен плодов аромат и без глутен - освен да се зарадвате и да си отрежете второ парче..."

Необходими Продукти

  • блат
  • яйца - 4 бр.
  • масло - 120 г
  • пудра захар - 50 г
  • кафява захар - 100 г мусковадо
  • рожков - 30 г
  • гореща вода - 50 мл
  • бадемово брашно - 150 г
  • ванилия - 1 ч.л. течна
  • сол - щипка
  • крем
  • извара - 150 г фина сладкарска
  • заквасена сметана - 400 г
  • течна сметана - 200 мл
  • мед - 5 с.л. пълни или захар на вкус
  • лайм - кора и сок на 1/2 цитрус
  • желатин - 10 г
  • ягоди - 400 г
  • боровинки - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да направите тази ягодова торта, първо, пригответе блата.

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Маслото трябва да е меко, затова го извадете от хладилника поне час преди това.

Разбийте с миксер мекото масло с двата вида захар за няколко минути.

Към маслото започнете да прибавяте жълтъците на яйцата един по един, като разбърквате след всеки добавен.

Разтворете брашното от рожков в малко гореща вода и добавете към сместа.

Прибавете и бадемовото брашно и ванилията.

Белтъците разбийте с щипка сол до меки връхчета.

Прибавете и тях, вече бъркайки с шпатула, за да запазите въздушността им.

Покрийте дъното на форма за печене 24 см с хартия и прехвърлете сместа за блата.

Сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за около 30 минути, до суха клечка.

Готовият блат извадете от формата и охладете върху решетка.

За крема на тортата разбийте с миксер добре охладена течната сметана до меки връхчета.

Накиснете желатина в малко студена вода и го оставете за 10 минути да набъбне, след което го сложете в съд на водна баня, за да се втечни.

Смесете в купа изварата, заквасената сметана, меда (или захар на вкус) и фино настъргана кора на половин лайм, сока му и разбъркайте до хомогенна смес.

Прибавете желатина и отново разбъркайте.

Накрая добавете разбитата сметана на части като бъркате с шпатула.

Поставете охладения блат в подходяща чиния за торта и го стегнете с регулируем ринг.

По борда на ринга наредете ягоди, предварително измити и подсушени.

Разпределете крема и заравнете.

Сложете диетичната торта в хладилник за няколко часа, за да стегне.

Декорирайте безглутенова ягодова торта с още ягоди, боровинки, листа мента и малко настъргана кора на лайм.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: