Начин на приготвяне
Портокалът се обелва и се отстраняват семките, ако има. Поставя се в блендер и се пасира до еднородна смес.
В дълбока купа се разбъркват брашно, какаото, содата за хляб и захарта.
Към тях се добавят и течните съставки - олио, яйца настърганите портокалови и кори от лимон и смленият плод портокал до получаване на тесто.
Всичко се омесва добре и се изсипва в правоъгълна тавичка.
Пече се на 200 °C до пълна готовност. Проверява се с дървена клечка.
След като е изстинал, се намазва с глазура. На водна баня се разтапя шоколад и към него се прибавя течна сметана, разбърква се до получаване на еднородна смес.
Изстиналият шоколадов сладкиш се намазва с топлата глазура.
Сладкишът с портокал се нарязва на парчета.
Половинката портокал за украса се нарязва на колелца и след това всяко колелце - на четвъртинка.
На всяко парче сладкиш се поставя четвъртинка портокал за завършек на шоколадов сладкиш с портокалов аромат.