Начин на приготвяне
Брашното се пресява два пъти. Изсипваме го в тава и правим кладенче в средата.
В кладенчето изсипваме маслото и сиренето, като ги омесваме хубаво.
Вземаме 3 с.л. от брашното в малка купичка. Изсипваме бакпулвера върху брашното и го размесваме леко - да се смесят сухите съставки.
Сега брашното с бакпулвера се изсипва при маслото със сирене и започва да се бърка с лъжица, като постепенно се добавя от брашното около кладенчето.
Продължаваме с ръка да месим и да добавяме брашно, докато сместа стане на трохи. Тогава прибавяме и киселото мляко и месим. Тестото трябва да се отделя добре от тавата и ръцете, без да лепне. При необходимост се добавя още брашно.
Плотът се посипва с брашно и тестото се разточва на кора с дебелина около 1 см. Режат се соленки с форма по избор. Може на лентички или пък кръгчета с помощта на чашка.
Намазваме соленките с разбит жълтък и поръсваме с ким и кашкавал.
Подреждат се в намазнена тава и се пекат на 180 °C до златисто.
Бележка: На снимката количеството е от половин доза. От цялата доза ще ви излязат 2 такива тави соленки от тефтерчето на баба.