Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак от тефтерчето на баба

Козунак от тефтерчето на баба

РумиРуми
Новак
2521
Козунак от тефтерчето на баба1 / 2
10/06/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • брашно - 2 кг (около)
  • прясно мляко - 250 мл
  • вода - 250 мл
  • краве масло - 250 г
  • захар - 250 г
  • яйца - 6 бр.
  • мая - 1 кубче
  • ванилия - 2 бр.
  • куркума - на върха на ножа (за цвят)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За този бабин козунак в купа се разтваря маята с малко захар и хладка вода.

След като се разтвори, се прибавя 1-2 лъжици брашно и се оставя да втаса.

В голям съд слагаме яйцата, млякото, останалата вода, останалата захар, маслото, куркумата и ванилията.

След като втаса маята, добавяме и нея към останалите съставки. Разбиваме всичко и започваме постепенно да добавяме брашното.

Трябва да се получи меко и гладко тесто (да не лепне). Може да не поеме всичкото брашно.

Оставяме да втаса и премесваме (добре е тестото да се премеси няколко пъти).

Плетем на плитка, поставяме във форма и печем 30 мин във загрята фурна на 180 градуса.

След като го изпечем, още топъл намазваме домашния козунак със захарен сироп и поръсваме с кристална захар.

Може да добавите шоколад, локум или стафиди към козунака от тефтерчето на баба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: