Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчуково ястие в тиган с шафран

Зеленчуково ястие в тиган с шафран

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
1719886745
Зеленчуково ястие в тиган с шафран2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Поднесете зеленчуците на тиган с шафран, като странично ястие към главното ястие или ги сервирайте с пържени яйца или пилешко месо."

Необходими Продукти

  • моркови - 2 бр.
  • патладжани - 1 бр.
  • тиквички - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 2 с.л.
  • риган - 1/2 ч.л. сушен
  • кимион - 1/2 ч.л.
  • шафран - 1/2 ч.л.
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • лимони - 1/2
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете шафрана в малко вода, за да се отпусне.

Загрейте зехтина или растителното масло в голям тиган на средно висока температура.

Добавете лука и чесъна и ги задушете до омекване и леко зазлатяване на лука.

Добавете нарязаните моркови, патладжан, тиквичка и чушки.

Запържете ги за около 5 минути, докато станат меки, но не прекарани.

Прибавете нарязания домат и оставете да се задушат за още 2-3 минути.

Намалете температурата до средно-ниска и прибавете сушения риган, кимиона, солта и черния пипер.

Разбъркайте добре, за да се смесят подправките.

Покрийте тигана с капак и оставете зеленчуците да се задушат още около 5 минути или докато станат съвсем меки.

Добавете шафрана, който се е отпуснал във водата.

Преди сервиране изцедете сока от половин лимон върху зеленчуците и разбъркайте за допълнителен вкус.

Поднесете зеленчуците на тиган с шафран, като странично ястие към главното ястие или ги сервирайте с пържени яйца или пилешко месо.

Това е един прекрасен начин да приготвите и насладите зеленчуци с оригинален персийски акцент. Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: