Начин на приготвяне
Накиснете шафрана в малко вода, за да се отпусне.
Загрейте зехтина или растителното масло в голям тиган на средно висока температура.
Добавете лука и чесъна и ги задушете до омекване и леко зазлатяване на лука.
Добавете нарязаните моркови, патладжан, тиквичка и чушки.
Запържете ги за около 5 минути, докато станат меки, но не прекарани.
Прибавете нарязания домат и оставете да се задушат за още 2-3 минути.
Намалете температурата до средно-ниска и прибавете сушения риган, кимиона, солта и черния пипер.
Разбъркайте добре, за да се смесят подправките.
Покрийте тигана с капак и оставете зеленчуците да се задушат още около 5 минути или докато станат съвсем меки.
Добавете шафрана, който се е отпуснал във водата.
Преди сервиране изцедете сока от половин лимон върху зеленчуците и разбъркайте за допълнителен вкус.
Поднесете зеленчуците на тиган с шафран, като странично ястие към главното ястие или ги сервирайте с пържени яйца или пилешко месо.
Това е един прекрасен начин да приготвите и насладите зеленчуци с оригинален персийски акцент. Добър апетит!